Noutati & Evenimente

Noutatile si evenimentele pe care le consideram importante.

- Contractul individual de muncă se încheie obligatoriu în formă scrisă.
- Tinerii între 16-18 ani nu pot munci noaptea și nici în condiții vătămătoare

 Toate drepturile și obligatiile fiecărei dintre părți sunt menționate în Contractul Individual de Muncă.


- Ești obligat la un program de lucru care nu poate depăși 8 ore pe zi în schimbul unui salariu care nu poate fi mai mic de 1250 lei brut -lunar.

- Dacă angajatorul te roagă să stai peste program, poți sa îl întrebi dacă ți se plătesc orele suplimentare. AI DREPTUL SĂ ÎL REFUZI. Numărul total de ore într-o săptămână, cu tot cu ore suplimentare, nu pot depăși 48 de ore.

- Contractul individual de muncă pe lângă clauzele obligatorii, poate conține și alte aspecte legate de bonusări, telefon, mașină, etc și că majoritatea țin de valoarea ta în câmpul muncii dar și de modul în care știi să negociezi, să te vinzi.

- Poți avea unul sau mai multe servicii (trebuie doar să faci față).

- Dacă angajatorul dorește să nu mai faci parte din echipa sa, trebuie să o facă într-un mod justificat.

- Singura modalitate în care nu se justifică încetarea unor relații de muncă este demisia din inițiativa salariatului, cu acordarea de preaviz- preaviz așa cum este stabilit prin Contractul Individual sau colectiv dar care nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare sau 45 zile lucrătoare pentru funcții de conducere.

- Cea mai elegantă metodă de a înceta un contract individual de muncă este acordul părților.

- În cazul în care angajatorul are initiațiva încetării relațiilor de muncă, acesta trebuie să acorde un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare, se practică de obicei reducerea postului - care trebuie să fie efectivă, reală și serioasă și dacă sunt mai multe persoane angajate pe aceeași funcție trebuie să se facă dovada modului în care te-a ales pe tine și nu pe altul.

- Cu puțin exercițiu, în viață orice eșec se poate transforma în succes, astfel îți poți negocia inclusiv încetarea relațiilor de muncă astfel încât să ai anumite venituri pe o perioada în care ești nevoit să îți cauți un alt job.