Noutati & Evenimente
- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Durata maximă a ordinului de protecție s-a modificat de la 6 luni la 12 luni
Într-un articol anterior am povestit despre măsurile pe care Legea nr. 217/2003
pentru prevenirea și combaterea violenței domestice le instituie, arătând, la acel
moment, că durata maximă a acestor măsuri dispuse prin ordinul de protecție poate
fi de 6 luni.
O nouă modificare legislativă publicată în Monitorul Oficial al României în data
de 19 iulie 2023, aduce schimbări în ceea ce privește termenul pentru care poate fi
emis un ordin de protecție.
Astfel, în Art. 39 alin. (1) se arată că durata măsurilor dispuse prin
ordinul de protecție se stabilește de judecător, fără a putea depăși 12 luni de la data
emiterii ordinului, iar în alin. (2) se precizează că dacă hotărârea nu cuprinde nicio
mențiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o
perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului.
Această schimbare legislativă va avea un impact diferit, în funcție de poziția
procesuală a persoanei, motiv pentru care, vă propun ca, în toate relațiile
interpersonale pe care le întrețineți, și cu precădere în relațiile familiale, să adoptați un
comportament decent și asertiv.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
In ultima vreme, am intalnit de dese ori situatia in care un sofer atinge usor in trafic fie un pieton, fie un biciclist si cel vatamat refuza orice fel de ajutor din partea conducatorului auto, afirmand ca este bine si ca nu are nevoie de vreun ajutor extern. In urma evenimentului si a discutiei avute, soferul apreciaza ca poate parasi locul evenimentului si cain fapt nu s-a intamplat nimic, convins de reactia pozitiva a celui ranit. Ulterior partea vatamata decide sa se prezinte la spital. Ajuns acolo declara ca doreste investigatii suplimentare motivat de faptul ca a avut un eveniment rutier nefericit. In aceasta situatie, Spitalul anunta organele de politie.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Cum poți începe?
În primul rând trebuie să știi că orice activitate comercială în România se desfășoară într-un cadru organizat. Pentru asta ai nevoie să cunoști ce tip de firmă este cea mai potrivită pentru tine.
Ai putea opta pentru:
- persoană fizică autorizată sau PFA;
- întreprindere individuală sau II;
- societatea cu răspundere limitată (SRL) si societatea cu răspundere limitată debutant (SRL-D);
- societatea pe acțiuni sau SA.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Măsurile de combatere a covid-19 sunt în acord cu cele două condiții, respectiv obligația legală (Prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care ii revine operatorului) și interesul public ( prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este investit operatorul)?
Considerăm că GDPR permite autorităților competente să prelucreze datele cu caracter personal în contextul epidemiei, în conformitate cu legislația națională, atunci când prelucrarea este necesară din motive de interes public (in conformitate cu art. 9 lit. i din Regulament). Doar în aceste condiții, nu este necesar consimțământul persoanelor.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Din experiența de peste 20 de ani în domeniul reprezentării și consultanței juridice, aș spune că ai nevoie de un avocat de fiecare dată când este un eveniment cu implicații majore în viața ta, cum ar fi achiziționarea unui imobil, a unei mașini, la căsătorie, etc. De cele mai multe ori oamenii apelează la un avocat în momentul în se confruntă cu o situație conflictuală și nu la momentul inițial când aceștia pot afla multe informații despre situația juridică în care doresc să intre.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Prin Decizia Curții Constituționale dată în plen în data de 06 mai 20202, amenzile în cuantum majorat date pentru încălcarea Ordonanțelor Militare, după data de 31.03.2020, sunt neconstituționale

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
La data de 28 decembrie a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul MAI nr. 146/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti, in care se prevede modelul ordinului de protectie provizoriu. Desi teoretic exista posibilitatea emiterii ordinului de protectie direct de catre politisti inca din luna iulie 2018, in lipsa modelului propus de MAI si publicat in Monitorul Oficial, politistii nu puteau pune in aplicare aceasta masura de protectie a victimelor.