Studii de caz
- Detalii
- Scris de: Laurentiu Caramida
Destrămarea relațiilor de cuplu conduce, de multe ori, la divorț, iar ulterior, la împărțirea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.
Printre bunurile comune care alcătuiesc masa partajabilă, uneori, se regăsesc și animalele de companie pe care cuplul le-a achiziționat sau dobândit în timpul relației.
Și cum valoarea unor animale de companie nu se rezumă doar la partea emoțională, ci, de multe ori, acestea au și o valoare pecuniară, în funcție de rasa acestora, este bine să fii informat în legătură cu ce variante ai.
Astfel, dacă nu te înțelegi cu fostul partener asupra acestui aspect, află că poți solicita instanței fie să îți atribuie ție animalul și să te oblige să plătești o sultă în cotă proporțională, fie invers.
Aceste situații chiar se regăsesc în jurisprudența națională și te invit să descoperi asta în soluția pronunțată de Judecătoria Constanța într-un dosar de partaj bunuri comune, pe care o voi atașa în continuare, cu titlu de exemplu:
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE:
Admite în parte cererea formulata de reclamanta ######## ####### ######, cu domiciliul ales in Constanţa, nr #, ## # #, ## #, ### ##, jud Constanţa, în contradictoriu cu pârâtul ### ######### #######, cu domiciliul in Constanţa , b–dul #####, nr ###, ## ####, ## #, ## #, ### ##, jud Constanţa.
Admite în parte cererea reconvențională formulată de pârâtul – reconvenient ### ######### #######, cu domiciliul in Constanţa, b–dul #####, nr ###, ## ####, ## #, ## #, ### ##, jud Constanţa în contradictoriu cu reclamanta – pârâta ######## ####### ######, cu domiciliul ales in Constanţa, nr #, ## # #, ## #, ### ##, jud Constanţa.
Ia act de renunțarea reclamantei la cererea privind restituirea bunurilor proprii ca fiind rămasă fără obiect.
Reține că părțile au achiziționat împreuna și în cote egale de 50 % fiecare, următoarele bunuri: un calculator PC , un câine rasa Terrier Yorkshire și un autoturism marca ###### Primera de culoare gri cu nr de înmatriculare ## ######.
Dispune împărțirea bunurilor și atribuie către pârâtul – reconvenient calculatorul PC în valoare de 1000 lei, câinele rasa Terrier Yorkshire în valoare de 2000 lei și autoturismul marca ###### Primera cu nr de înmatriculare ## ## ### în valoare de 1000 euro, echivalent ân lei .
Obliga pârâtul - reconvenient către reclamanta – pârâtă la plata cu titlu de sulta a sumei de 3740 lei .
Obliga pârâtul – reconvenient catre reclamanta – pârâtă la plata sumei de 1854,65 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, după compensare .
- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Unde găsim reglementarea?
În Monitorul Oficial nr. 248 din 25 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, emis de ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.
Citește mai mult: Cum se obține certificatul pentru situație de urgență?
- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Ce este forta majora?
Potrivit dipozitiilor art. 1351 alin. (2) din Codul Civil, forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.
Clauza de forta majora este o clauza contractuala, intalnita aproape in fiecare contract, stabilita in conditiile legii, care elibereaza partile contractante de la indeplinierea obligatiilor asumate prin actul incheiat. Invocarea acestei clauze poate fi facuta in scopul exonerarii de raspundere, pentru suspendarea temporara a indeplinirii obligatiilor ori chiar pentru incetarea contractului.
Citește mai mult: Poate fi catalogata starea de urgenta ca fiind caz de forta majora?
- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
În orice stadiu al civilizației, cetățeanul este dator să își cunoască drepturile și obligațiile pe care le are în raport cu statul. Pornind de la acest principiu, vom începe să dezbatem o parte din drepturile cetățeanului, iar astăzi vom analiza Dreptul Cetățeanului la petiționare.