Studii de caz

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Unde găsim reglementarea?
În Monitorul Oficial nr. 248 din 25 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, emis de ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.
Citește mai mult: Cum se obține certificatul pentru situație de urgență?

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Ce este forta majora?
Potrivit dipozitiilor art. 1351 alin. (2) din Codul Civil, forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.
Clauza de forta majora este o clauza contractuala, intalnita aproape in fiecare contract, stabilita in conditiile legii, care elibereaza partile contractante de la indeplinierea obligatiilor asumate prin actul incheiat. Invocarea acestei clauze poate fi facuta in scopul exonerarii de raspundere, pentru suspendarea temporara a indeplinirii obligatiilor ori chiar pentru incetarea contractului.
Citește mai mult: Poate fi catalogata starea de urgenta ca fiind caz de forta majora?

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
În orice stadiu al civilizației, cetățeanul este dator să își cunoască drepturile și obligațiile pe care le are în raport cu statul. Pornind de la acest principiu, vom începe să dezbatem o parte din drepturile cetățeanului, iar astăzi vom analiza Dreptul Cetățeanului la petiționare.

- Detalii
- Scris de: Ana Maria Rata
Un alt drept deosebit de important al persoanei fizice ocrotit prin Constituție dar și prin lege specială, Legea Contenciosului Administrativ, Legea 554/2004, este dreptul persoanei vătămate de o autoritate de a fi îndreptățită să obțina anularea unui act administrativ sau repararea prejudiciului produs..
Citește mai mult: Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica