In data de 3.12.2018 a fost adoptata de catre Senat Legea 652/2018 care modifica si completeaza Legea Educatiei Nationale nr.1/2011. Legea Educatiei Nationale a fost astfel completata cu o sectiune care prevede expres definirea si prevenirea violentei psihologice cunoscuta si sub denumirea de bullying. Totodata modificarile se refera si la asistenta psihologica, dar si formarea si informarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament.
Este important ca elevii sa constietizeze ca un comportament violent fata de colegii lor nu este tolerat, fiind expres interzis de lege. Violenta se poate manifesta atat fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, imbranceli, plesnit sau alte forme asemenea, cat si verbal, prin porecle, insulte, tachinari, intimidari, umiliri. Aceste comportamente agresive sunt interzise prin lege, iar cadrele didactice vor lua masuri ca orice forma de violenta sa fie combatuta in toate ciclurile educationale: primare, gimnaziale si/sau liceale.
Potrivit Legii 652/2018, violenta psihologica (bullying) este definita astfel: „Actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsita cu intentie, care implica un dezechilibru de putere si are drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptata impotriva unei persoane sau grup de persoane. Aceasta actiune ori serie de actiuni vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile persoane – actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale”.
Sfatuim parintii sa fie mai atenti la aspectele ce pot semnala faptul ca al lor copil este victima violentei psihologice in scoli sau, din contra, ca este copilul agresor. Parintii si copiii trebuie sa stie ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant exista o comise pentru combaterea violentei si un psiholog carora se pot adresa pentru sprijin.
Aceasta modificare legislativa este binevenita avand in vedere ca potrivit studiului international „Health Behaviour of School aged Children”/ „Comportamentele sanatoase ale copiilor de varsta scolara” efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullyingul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul.
Cabinetul nostru vine in sprijinul cadrelor didactice, al parintilor si elevilor oferind consiliere privind educatia juridica in scoli, in limita timpului disponibil si cu o programare anterioara la adresa email
Av. Andra Ioana Ursache