Noutati & Evenimente

Noutatile si evenimentele pe care le consideram importante.

Prin Decizia Curții Constituționale dată în plen în data de 06 mai 20202, amenzile în cuantum majorat date pentru încălcarea Ordonanțelor Militare, după data de 31.03.2020, sunt neconstituționale


1.Amenzile date se anulează automat ca urmare a deciziei CCR?

NU! Amenzile nu se anulează automat, acest lucru trebuie cerut în instanță, prin formularea unei plângeri contraventionale. Prin urmare, cei amendati după data de 31 martie pot formula plângere contravențională.

2. Dacă am plătit deja amenda, mai pot formula plângere contravențională?

DA! Cei care au plătit deja amenda vor putea sa își recupereze banii solicitând acest lucru prin plângerea contravențională. Cei care nu au plătit, vor solicita în instanță anularea procesului-verbal prin care au fost sancționați pentru a fi exonerați de la plata amenzii.

3. Dacă a trecut termenul de 15 zile de la data la care am primit procesului-verbal, mai pot formula plângere?

DA! Pentru cei îngrijorați că a trecut termenul de 15 zile în care puteau contesta amenzile primite vestea bună este că pe durata stării de urgență termenele nu curg, așa cum rezulta din art. 41 din Decretul nr. 195/16.03.

Însă va trebui ca în termen de 15 zile de la data încetării stării de urgentă să formulați plângere contravențională. Concret, dacă starea de urgență va înceta la data de 15 mai 2020, puteți să vă adresați instanței de judecată până la data de 30 mai 2020

4. De ce acte am nevoie pentru a contesta amenda primită?

Plângerea contravențională însoțită de copie a procesului-verbal prin care ați fost amendat, copie carte de identitate, copie a chitanței care atestă plata amenzii (dacă ați plătit deja) și chitanța care atesta plata taxei judiciare in cuantum de 20 de lei.

Dacă aveți nevoie de ajutor sau de informații suplimentare ne puteți contacta. Cabinetul nostru oferă servicii de consultanță, redactare plângeri contravenționale, întocmirea și depunerea actelor în instanța, asistare și reprezentare, după caz.

Av. Ana Maria Rață
Av. Andra Ioana Ursache