Noutati & Evenimente

Noutatile si evenimentele pe care le consideram importante.

La data de 28 decembrie a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul MAI nr. 146/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti, in care se prevede modelul ordinului de protectie provizoriu. Desi teoretic exista posibilitatea emiterii ordinului de protectie direct de catre politisti inca din luna iulie 2018, in lipsa modelului propus de MAI si publicat in Monitorul Oficial, politistii nu puteau pune in aplicare aceasta masura de protectie a victimelor.

Ordinul de protectie provizoriu se dispune pentru o perioada de 5 zile direct de catre politisti. Acestia vor evalua situatia in care se afla victima si vor aprecia daca se impune sau nu emiterea unui ordin de protectie si ce masuri pot fi luate in functie de particularitatile cauzei.

Evaluarea situatiei se va face pe baza unui formular ce cuprinde 21 de intrebari referitoare la gravitatea faptelor.

Cu referire la acest formular, printr-un comunicat de presa, Politia Romana precizeaza urmatoarele: „Primele sapte intrebari se refera la situatii de o gravitate mai ridicata. Astfel, printre altele, victima va trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari: „Agresorul/agresoarea a incercat vreodata sa va ucida?”, „A folosit vreodata arme sau obiecte care sa va raneasca?” sau „In urma acestui incident ati suferit leziuni? Echimoze, Excoriatii, Plagi taiate/intepate/impuscate, Arsuri, Mutilari, Altele?” Daca la doua din primele sapte intrebari raspunsul este afirmativ, politistul va incadra situatia ca avand un „risc iminent pentru victima” si va putea emite ordinul de protectie provizoriu”.

Aceasta masura, avand aplicare imediata, sporeste protectia victimelor pana la obtinerea unui ordin de protectie in instanta de judecata. Reamintim ca procedura de obtinere a unui ordin de protectie prin instanta de judecata dureaza 3 zile, judecatorul avand la dispozitie 72 de ore pentru solutionarea unei astfel de cereri.

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:

  • evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta comuna (se va dispune cu masura de mai sus);
  • obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de alte rude ale acesteia ori  fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate prin acesta;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • predarea de catre agresor organelor de politie a armelor detinute.

Comunicatul de presa emis de Politia Romana il puteti consulta aici. 

                                                

Daca sunteti victima a violentei domestice nu ezitati sa cereti ajutor!

Cabinetul nostru de avocatura ofera consultanta juridica pentru victimele violentei domestice, cu o programare anterioara la adresa email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la nr de telefon 0754918520, prima sedinta fiind gratuita!