Tuturor ne plac animalutele

Tuturor ne plac animalutele. Majoritatea prietenilor mei are un animal de companie, fie un catel, fie o pisicuta. Îmi amintesc si perioada în care erau la moda broscutele testoase. Putini stiu faptul ca, toate aceste vietati au o lege care le protejeaza, respectiv Legea numarul 205 din 2004. Nu în ultimul rând, multi au auzit de Politia Animalelor dar au vagi idei cu ce se ocupa.


”Politia animalelor” a luat fiinta prin Ordonanta de Urgenta numarul 175 din 2020 ca o necesitate, în vederea protejarii drepturilor animalutelor si în scopul verificarii respectarii prevederilor legii amintite anterior si a identificarii faptelor de natura contraventionala sau penala savârsite asupra animalelor.
De ce am utilizat ghilimelele? Pentru ca, în realitate, nu exista o Politia a animalelor, ci agentilor de politie li s-au dat atributii suplimentare, legea precizând ca va exista o categorie de ”politist din structura Politiei Române cu atributii în protectia animalelor”.


Cu totii putem identifica actele de cruzime extrema aplicate animalutelor dar cred ca mai putini cunoastem, eu recunosc ca nu stiam în concret, ca sunt interzise prin lege si practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri, abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului, administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului, maltratarea si schingiuirea animalelor, provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viata, capturarea animalelor prin alte metode decat cele prevazute de lege, folosirea armelor cu tranchilizant in alte situatii decat pentru imobilizarea animalelor.


Sigur ca bunul simt ne ajuta sa nu facem asa ceva, dar vreau sa atrag atentia asupra faptului ca sunt interzise si interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor. Deci, de câte ori vedem un catel cu coada sau urechile taiate, nu trebuie sa ne dorim acest lucru si pentru catelul nostru deoarece este interzis.


M-am gândit, daca tot am avut de-a face cu aceasta lege, sa arat si faptul ca încalcarea regulilor descrise constituie infractiune si se pedepseste conform legii cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.


De asemenea, agentii de politie din cadrul Politiei Romane care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca un animal se afla intr-o situatie de pericol emit, de indata, ordin de plasare a animalului in adapost pentru o perioada de 45 de zile. Se considera a fi în aceasta stare animalul aflat in oricare dintre urmatoarele situatii: animal care a fost ranit sau schingiuit; animal care a fost implicat in lupte intre animale sau cu animale; animal domestic sau animal salbatic captiv asupra caruia a fost practicat tirul; animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale; animal domestic expus fortat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scazute; animal din speciile ecvidee, bovine, ovine si caprine aflat, fara supraveghere, pe caile de circulatie publica.


Închei aici si va doresc sa aveti grija de animalutul vostru si daca nu aveti si doriti sa va achizitionati un animal de companie, sa stiti ca si acesta are drepturile lui.