Autoritatea parinteasca

Autoritatea părintească sau, în limbaj popular, custodia copilului se referă la dreptul părinților de a avea grijă de copiii lor și de a lua decizii în privința vieții copilului. Autoritatea parintească poate fi împărțită între părinți (autoritate părintească exercitată în comun) sau poate fi acordată unuia dintre părinți (autoritate părinteasca exclusivă).

Decizia cu privire la autoritate părintească poate fi luată de părinți, prin acordul lor, sau, poate fi sau de către un judecător în cazul în care părinții nu pot ajunge la o înțelegere.

În cazul în care părintți nu pot ajunge la o înțelegere privind autoritatea părintească, un avocat specializat în dreptul familiei poate fi de ajutor în negocierea unui acord sau asistarea părintelui în fața instanței de judecată. Un avocat poate ajuta părinții să înțeleagă drepturile și responsabilitățile lor și poate oferi sfaturi și asistență juridică pentru a obține cel mai bun rezultat posibil pentru copil și pentru părinți.

Un alt aspect important de reținut este că decizia privind autoritatea părintească trebuie să fie luată în interesul superior al copilului. Din experiența în astfel de situații am observat faptul că, în lupta lor, părinții uită cel mai des de copil și îl utilizează pe acesta ca un obiect de schimb sau pentru a manipula celalalt părinte. Dacă cumva vă regăsiți în această situație, nu cred că vă putem ajuta în cadrul cabinetului nostru de avocatură, deaorece, in esență, atunci când se stabilește autoritatea părintească, instanța de judecată deci inclusiv părinții trebuie să ia în considerare nevoile și interesele copilului, precum și relația copilului cu fiecare părinte. Un avocat specializat în dreptul familiei, un consultant juridic, poate ajuta părinții să înțeleagă acești factori și să stabilească împreună cu părintele cea mai bună strategie.

În plus, pe lângă autoritatea părintească se poate discuta și despre stabilirea unui program de vizită pentru părintele nerezident, acesta fiind părintele la care nu are minorul stabilit domiciliul. Acest program trebuie să ia în considerare programul de școală și activitățile copilului, precum și disponibilitatea părintelui. Un avocat specializat în dreptul familiei poate ajuta părinții să stabilească un program de vizită echitabil și să-l prezinte în fața judecătorului. Dragă cititorule, îți mulțumesc că ai ajuns pe pagina mea și ai citit până la final acest articol. Sper că aceste informații ți-au fost de un real folos, sunt sigură nu ești aici întâmplător, iar dacă te pot ajuta și cu alte informații, nu ezita să mă contactezi.