Ordinul de protectie

Ce este? Cui i se adreseaza? Cum se obtine? Intai de toate, va facem cunoscut faptul ca prin Legea nr. 217 din 22 mai 2003 privind prevenirea si combaterea violentei domestice, s-au instituit o serie de masuri care sa apere persoanele impotriva actelor de agresiune exercitate de catre un membru al familiei. Agresiunile exercitate pot fi diferite inclusiv de  natura fizica, psihologica.

Ce este?

Ordinul de protectie este, in fapt, acea hotarare emisa de instanta de judecata, de regula,  Judecatoria in a carei raza are domiciliul sau resedinta victima, prin care se dispune, la cererea unei persoane a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, pe o perioada limitata de timp, una sau unele masuri, obligatii sau interdictii, pe care agresorul trebuie sa le respecte.

De asemenea, merita precizat faptul că, pana la obtinerea unui ordin de protectie, victimele pot beneficia de ordinul de protectie provizoriu, acesta putând fi emis de organele de politie chemate de catre victima unui act de violenta domestica, pe o durata limitata in timp de numai 5 zile.

Cui i se adreseaza?

Cererea de emitere a unui ordin de protectie poate fi inaintata spre solutionare de catre orice persoana care este victima violentei domestice, indiferent de forma in care se manifesta: violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, economica, sociala, spirituala sau cibernetica.

Cum se obtine?

Obtinerea unui ordin de protectie se poate realiza prin cererea introdusa de catre Parchet sau cererea introdusa direct de catre victima, reprezentantul legal ori avocatul acesteia.

  • Prima situatie: dupa emiterea unui ordin de protectie provizoriu de către organele de politie chemate la fata locului, acestea inainteaza catre Parchet mijloacele de proba obtinute, impreuna cu ordinul emis si cu formularul de evaluare a riscului.

Parchetul astfel sesizat, decide daca este necesara mentinerea masurilor dispuse de catre organul de politie sau nu, iar in caz afirmativ, sesizeaza Judecatoria cu o cerere pentru emiterea ordinului de protectie.

  • A doua situatie: cererea pentru emiterea unui ordin de protectie se poate realiza si personal, de catre victima, reprezentantul legal sau avocatul acesteia, fiind scutita de plata taxei judiciare de timbru.

Cererea se judeca de urgenta si cu precadere, in camera de consiliu, cu asistenta juridica obligatorie a persoanei care solicita ordinul de protectie.

Ordinul de protectie poate fi dispus pe o durata ce nu poate depasi 6 luni, la expirarea careia, persoana protejata poate solicita un nou ordin de protectie, daca exista indicii ca, in lipsa masurilor de protectie, viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea i-ar fi puse in pericol.

Incalcarea oricareia dintre masurile, obligatiile sau interdictiile dispuse in cuprinsul ordinului de protectie constituie infractiune.

Daca ai nevoie de mai multe informatii, suntem aici sa te ajutam!