În acest articol vei regăsi principalele detalii cu privire la forma pe care societatea ta o poate dobândi pe teritoriul României.
- Cu titlu prealabil, merită să îți spun că, pentru mai multe informații poți accesa Legea nr. 31/1990 privind societățile sau poți consulta un avocat specializat în acest domeniu.
- De asemenea, o primă chestiune pe care trebuie să o lămurim este legată de scopul tău, adică, dacă îți dorești ca entitatea pe care o vei înființa să aibă scop lucrativ (să faci bani/profit) atunci citește în continuare acest articol, întrucât te va ajuta să înțelegi mai bine ce variante ai. Însă dacă, din contra, îți dorești să desfășori activitate non-profit, află că în această situație trebuie să înființezi fie o asociație, fie o fundație, cărora li se aplică prevederile Ordonanței de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
După ce am clarificat aceste aspecte, haide să vedem care sunt cele 5 opțiuni pe care le ai atunci când vrei o afacere și nu știi ce formă juridică să adopți:
- Societatea în nume colectiv – S.N.C.
- Această entitate se caracterizează, în principal, prin faptul că obligațiile asociaților, asumate în numele societății, sunt solidare și nemărginite (adică aceștia răspund cu întreg patrimoniul).
- În ceea ce privește capitalul social, legea nu stabilește o limită inferioară ori superioară în acest sens.
- Societatea în nume colectiv se constituie prin contract de societate.
- Societatea în comandită simplă – S.C.S.
- Această entitate se caracterizează, în principal, prin faptul că se constituie din două categorii de asociați – asociați comanditați și asociați comanditari.
- Asociații comanditați pot fi doar persoane fizice, în timp ce asociații comanditari pot fi persoane fizice sau juridice.
- Asociații comanditați sunt cei care răspund nelimitat și în mod solidar pentru obligațiile asumate, iar cei comanditari răspund numai în limita capitalului social subscris.
- În ceea ce privește capitalul social, legea nu stabilește o limită inferioară ori superioară în acest sens.
- Societatea în comandită simplă se constituie prin contract de societate.
- Societatea pe acțiuni – S.A.
- Această entitate se caracterizează, în principal, prin faptul că se constituie prin subscriere integrală și simultană a capitalului social.
- Nu poate avea mai puțin de 2 acționari, aceștia putând fi persoane fizice sau juridice.
- Acționarii răspund în limitele capitalului social subscris.
- Capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei, acesta fiind reprezentat de acțiunile emise de către asociați, iar valoarea nominală a unei acțiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei.
- Societatea pe acțiuni se constituie prin contract de societate și statut. Contractul de societate și statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
- Societatea în comandită pe acțiuni – S.C.A.
- Această entitate se diferențiază de societatea pe acțiuni, în principal, prin faptul că răspunderea este nelimitată și solidară.
- Capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei.
- Societatea în comandită pe acțiuni se constituie prin contract de societate și statut. Contractul de societate și statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
- Societatea cu răspundere limitată – S.R.L.
- Această entitate este varianta cel mai des adoptată de către antreprenorii români.
- Poate avea cel puțin 1 asociat și cel mult 50 de asociați.
- Capitalul social nu poate fi mai mic de 1 leu, acesta fiind împărțit în părți sociale egale.
- Răspunderea asociaților este limitată la aportul la capitalul social.
- Societatea cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate și statut, ori prin actul de voință al unei singure persoane, în acest caz, întocmindu-se doar statutul. Contractul de societate și statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
Dacă dorești ajutor în procesul de înființare a societății, contactează-ne și scapă de griji!