- Ce este executarea silită?
Am observat în ultima vreme faptul că s-au intensificat executările silite. S-au adresat cabinetului nostru tot mai mulți clienți care au primit acte de executare silită, în special cei împotriva cărora s-a luat măsura de poprire a unor venituri din salariu.
Despre executarea silită vă pot spune că reprezintă o modalitate de punere în executare a unei hotărâri judecătorești definitive sau a unui alt titlu executoriu, în cazul în care obligația menționată în acel titlu nu este executată de bună voie. Mai sunt titluri executorii și contractele de credit, biletele la ordin, filele CEC sau alte înscrisuri cărora legea le conferă calitatea de titlu executoriu. Cu alte cuvinte, pe calea executării silite pot fi recuperate sume de bani care nu au fost achitate la timp, pot fi predate anumite bunuri, desființate construcții ori a unei alte lucrări. Inclusiv încredințarea minorului sau respectarea programului de vizită pot face obiectul unei executări silite.
Cel mai des întâlnit caz este acela al executării obligațiilor constând în sume de bani.
- În ce condiții se poate emite o hotărâre judecătorească care să devină executorie?
Prezentul material trebuie să plece de la o obligație generală a persoanelor și anume aceea că cetățenii sunt pe de o parte obligați să respecte legea, iar pe de altă parte sunt obligați să respecte hotărârile judecătorești definitive. În aceste condiții, putem afirma că, în primul rând, o obligație stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă va trebui dusă la îndeplinire de către părți de bună voie și doar în cazul în care nu se execută din proprie inițiativă, se poate recurge la procedura executării silite.
Trebuie să mai amintesc faptul că părțile în cazul procedurii executării silite sunt denumite creditor, aceasta fiind persoana în favoarea căreia se va îndeplini obligația și debitor, persoana care este obligată să execute îndatorirea menționată în titlul executoriu.
De regulă, hotărârea judecătorească este titlu executoriu dacă este pronunțată în calea de atac a apelului sau în primă instanță dar fără drept de apel. De asemenea, pot fi puse în executare hotărârile definitive, respectiv:
- hotărârile date în primă instanță fără drept de apel
- hotărârile date în primă instanță dar neatacate cu apel
- oricare alte hotărâri pentru care legea prevede posibilitatea măsurii de executare silită
Vom enumera aici și alte titluri executorii, deci care pot fi duse la îndeplinire prin procedura executării silite și anume: încheierile și procesele verbale întocmite de către executorul judecătoresc, înscrisurile autentice (în anumite cazuri), titluri executorii notariale, titlurile de credit, și ce doare cel mai mult, contractele de credit, unele având chiar contracte de ipotecă mobiliară sau imobiliară.
- Ce fel de bunuri pot face obiectul executării?
În general, toate bunurile imobile și mobile, inclusiv sumele de bani, proprietate a debitorului, pot fi urmărite în cadrul unei proceduri de executare silită.
Cu toate acestea, în cadrul unei măsuri de executare silită există și excepții, respectiv nu pot fi urmărite bunurile de uz personal și casnic indispensabile traiului debitorului și a familiei sale precum:
- alimentele necesare pentru o perioadă de trei luni
- furajele pentru animale
- combustibilul necesar debitorului calculat pentru trei luni de iarnă
- alte bunuri declarate neurmăribile
Veniturile din salarii pot fi urmărite până la jumătate dacă se execută o obligație de întreținere sau alocație copil și până la o treime pentru orice alte datorii. Dacă sunt mai multe executări silite, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului.
Aș mai avea aici o mențiune specială, dacă pentru urmărirea bunurilor mobile sau imobile este necesară o întreagă procedură care se demarează cu o somație trimisă de executorul judecătoresc, oprirea sumelor de bani se face fără somație, aici am identificat eu cea mai mare nemulțumire a debitorilor.
De asemenea, vreau să vă aduc în discuție o situație neplăcută întâlnită în cazul executării silite a unui contract de credit, respectiv cea a garantului, garant care nu beneficiază de banii obținuți dar garantează cu veniturile și bunurile sale executarea obligației de către cel care a luat creditul. Fie că discutăm de garantarea unui credit cu un bun imobil fie că este o garanție personală, situația cea mai des întâlnită este aceea în care garantul se obligă alături de debitor că se vor returna banii. În acest caz, dacă debitorul principal nu are venituri sau bunuri ce pot fi urmărite, creditorul poate urmări bunurile și veniturile celui care a garantat.
- Cum se poate ataca o măsură de acest fel? (condiții și procedură)
Împotriva executării silite, precum și împotriva oricărui act de executare se poate demara o contestație la executare de către debitorul care se consideră nedreptățit. Contestația la executare se introduce la instanța judecătorească competentă într-un termen de 15 zile calculate de la data primirii primelor acte de executare, în cazul contestării executării silite sau 15 zile de la data primirii actelor de executare care se doresc a fi contestate.
Simpla introducere a cererii privind contestarea măsurii de executare silită nu are ca efect și suspendarea executării. În cazul în care se dorește și o suspendare a executării silite, se poate formula o cerere în acest sens, caz în care va fi necesară și depunerea unei cauțiuni.
Apărările pe care se poate întemeia o eventuală contestație la executare sunt foarte diverse, pot privi calitatea de titlu executoriu a sentinței pusă în executare cât și aspecte care țin de lămurirea întinderii titlului sau calitatea bunurilor urmărite în cadrul procedurii. În opinia mea, dacă se dorește introducerea unei contestații la executare este necesar să apelați la un profesionist și mai ales să apelați din prima zi in care s-au primit actele de executare. Este o procedură care necesită cunoștințe de specialitate, executarea silită fiind o secțiune specială în Codul de Procedură Civilă, secțiune intitulată Cartea 5, unde sunt peste 300 de articole, aspecte care nu pot fi cuprinse într-o prezentare de câteva pagini. Mărturisesc că am lecturat de mai multe ori acest material, mai ales din dorința de a utiliza cuvinte pe înțelesul comun, al tuturor, recunosc că nu am reușit de fiecare dată, motiv pentru care o prezentare mai detaliată poate fi înțeleasă doar de un specialist.