În ce condiții se poate ajunge la executarea silită a părților sociale?
Așa cum spuneam într-un articol anterior executarea silită reprezintă o modalitate de punere în executare a unei hotărâri judecătorești definitive sau a unui alt titlu executoriu, în cazul în care obligația cuprinsă în acel titlu nu este adusă de bună voie la îndeplinire.
Prima condiție pentru a se ajunge la măsura de executare silită a părților sociale este formularea de către creditor a unei cereri de executare silită și încuviințarea acesteia de către instanța de executare. În continuare, executorul somează debitorul la plata sumei datorate, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații în termen de o zi, se poate proceda la instituirea unui sechestru asupra părților sociale deținute în vederea valorificării lor.
Sigur că, în practică se pot identifica o serie de pași intermediari ori suplimentari pe care executorul judecătoresc ori creditorul trebuie să îi parcurgă până la a dispune executarea silită a părților sociale, întrucât o asemenea procedură este mai anevoioasă decât, spre exemplu, o poprire instituită asupra veniturilor salariale.
Însă, dacă varianta urmăririi silite a părților sociale este cea dorită, executorul trebuie să identifice societățile la care debitorul deține părți sociale, care este cuantumul și valoarea acestora, iar mai apoi, următorul pas este sechestrarea părților sociale în vederea valorificării acestora.
Odată instituit sechestrul, executorul judecătoresc comunică debitorului procesul verbal de sechestru al părților sociale, moment de la care acestea sunt indisponibilizate, fiind imposibilă transmiterea acestora către o altă persoană. Procesul verbal de sechestru, pentru a fi public și cunoscut celorlalte persoane, urmează a fi înscris la Registrul Comerțului și în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.
Cine poate solicita o astfel de măsură?
În ceea ce privește titularul dreptului de a solicita executarea silită a părților sociale, trebuie să aveți în vedere faptul că prevederile legale în vigoare nu instituite nicio condiție suplimentară în această privință, astfel, orice creditor care are un titlu valabil va putea cere urmărirea mobiliară a părților sociale.
Mai mult decât atât, odată începută executarea silită a părților sociale la cererea unui creditor, orice alt creditor poate interveni pentru a-și îndestula creanța, dacă sunt respectate condițiile anterioare.
Evaluarea și determinarea valorii părților sociale
O situație des întâlnită în practică este atunci când valoarea părților sociale, așa cum este înscrisă în actul constitutiv, nu este și cea reală.
Astfel, cu titlu de exemplu, în scenariul în care, în acte, capitalul social este de 300 lei, adică 30 de părți sociale a câte 10 lei fiecare, însă valoarea reală a patrimoniului societății (bunuri mobile, imobile, etc.) este net superioară, poate de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei, apare o problemă pe care trebuie să o gestionăm cu atenție.
O lipsă de vigilență în acest sens, iar debitorul se poate afla în situația în care părțile sociale să fie scoase la licitație, iar ulterior, vândute, pe niște sume derizorii.
Articolul 754 din Codul de procedură civilă ne arată că cele trei părți implicate în executarea silită (creditorul, debitorul și executorul judecătoresc) pot ajunge la un acord, sens în care să i se permită debitorului să procedeze el însuși la valorificarea bunurilor sechestrate.
În lipsa unei înțelegeri, vânzarea se va face de către executor printr-o licitație publică, acesta fiind obligat să întocmească un caiet de sarcini care, așa cum prevede articolul 757 din Codul de procedură civilă, va cuprinde, sub sancțiunea nulității vânzării, actul constitutiv al societății, numărul și felul acțiunilor sau părților sociale supuse vânzării, garanțiile constituite asupra lor, clauzele speciale privind vânzarea sau cesiunea acestora și drepturile de preferință acordate asociaților, situația financiară anuală pe ultimele două excerciții financiare, precum și orice documente necesare pentru aprecierea consistenței și valorii drepturilor societare aferente acțiunilor sau părților sociale scoase la vânzare.
Cum se poate contesta o astfel de decizie?
Ceea ce vă pot recomanda este să faceți uz de procedura contestației la executare, iar în cursul acestui proces să solicitați proba cu expertiză care să poată stabili valoarea reală a părților sociale.
Prin contestarea executării puteți solicita, de asemenea, suspendarea măsurii de executare silită, pentru a opri temporar continuarea demersurilor pe care le considerați abuzive ori nelegale.
Mai mult, odată ce v-a fost comunicat caietul de sarcini menționat anterior, aveți posibilitatea de a formula obiecțiuni, în termen de 5 zile de la comunicare, sub sancțiunea decăderii. Aceste obiecțiuni vor fi soluționate de către executorul judecătoresc, iar dacă acesta le respinge, puteți formula contestație la executare și împotriva acestei soluții.
În concluzie, fiind considerate bunuri mobile, în principal incorporale, părțile sociale pot face obiectul executării silite, procedură care va implica diferite elemente și caracteristici de la caz la caz.
De asemenea, în situația în care vă simțiți nedreptățit, este important să aveți cunoștința deplină a faptului că niciun act emis de executorul judecătoresc nu este definitiv, acesta putând fi supus unui control din partea instanțelor de judecată.
Demersurile legale efectuate în etapa de executare silită pot fi stresante și pot părea complicate dacă nu aveți sprijinul unui specialist, motiv pentru care vă îndemn să apelați la un avocat.