Înregistrarea Mărcilor Comerciale

Ce sunt și cum pot ajuta mărcile comerciale?

Mărcile comerciale, cunoscute și sub denumirea de brand sunt un nume, un termen, un model, un simbol sau o altă trăsătură care diferențiază, pentru consumator, o organizație sau un produs de rivalii de pe piață. Acestea sunt folosite în domeniul afacerilor, marketingului și publicității.

O marcă înregistrată este un bun valoros care oferă un drept exclusiv de folosire pentru proprietarul care o deține. Oferă valoare pe piață și siguranță cu privire la calitatea produselor sau serviciilor.

Prin urmare, înregistrarea mărcilor comerciale ajută la deosebirea unei companii sau a unor produse ori servicii față de competitori, având drept scop crearea unei impresii durabile în mintea consumatorului. 

 

Care sunt pașii pentru înregistrarea mărcilor comerciale?

Procedura de înregistrare a unei mărci comerciale este constituită dintr-o serie de etape. Primul pas este depunerea unei cereri de înregistrare la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) și plata taxei prevăzute în O.G. nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecției proprietății industriale și regimul de utilizare a acestora. Acest lucru semnifică rezervarea denumirii, a siglei, a domeniilor de activitate desfășurate sub marca respectivă. Din momentul depunerii cererii marca este blocată, având prioritate în fața cererilor depuse ulterior.

Etapa următoare este cea în care se verifică dacă există mărci identice sau similare ori dacă există posibilitatea apariției unor obstacole în procesul de înregistrare a mărcii comerciale. În termen de 3 luni cererea este analizată de un examinator, care decide asupra înregistrării mărcii. 

Dacă examinatorul decide acceptarea cererii așa cum a fost formulată, dispune publicarea mărcii în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială. Pentru o perioadă de 2 luni de la publicare orice persoană interesată poate depune opoziție la înregistrarea mărcii.

În schimb, dacă cererea nu îndeplinește toate condițiile, OSIM va notifica solicitantului lipsurile cererii, acordând un termen de 3 luni pentru depunerea completărilor.

În urma depășirii acestor situații, marca este înregistrată și se eliberează certificatul de înregistrare. Marca se înregistrează pe teritoriul României pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru mai multe perioade succesive de câte 10 ani, iar procedura durează aproximativ 1 an de zile.

Pentru desfășurarea procedurii de înregistrare a mărcii este nevoie de următoarele: datele de identificare ale persoanei fizice sau juridice care dorește să înregistreze marca, formatul JPG al siglei/denumirii pe care dorește persoana respectivă să o înregistreze ca marcă, în cazul în care marca este una combinată cu element figurativ și domeniile de activitate pentru care se dorește înregistrarea mărcii.

 

Ce urmează după înregistrarea mărcii comerciale?

După înregistrarea mărcii comerciale, persoana care a efectuat toate demersurile necesare devine proprietar al unui drept exclusiv de folosire a mărcii înregistrate. Acest drept este protejat prin înregistrarea mărcii la OSIM. Astfel, titularul mărcii poate cere instanței judecătorești competente să interzică terților să folosească în activitatea lor comercială, fără consimțământul său, un semn identic ori asemănător mărcii.