Despre platile online si transferurile bancare
Plățile online presupun plățile cu cardul pe internet. Există magazine online care doresc să faciliteze vânzarea produselor proprii și astfel pun la dispoziția clienților o interfață, prin care aceștia pot efectua plăți online cu cardul de credit sau debit. Plata online se realizează prin introducerea datelor de card (număr card, nume deținător card, cod CVV) în această interfață și autorizarea tranzacției. Important este de reținut că nu va fi solicitat niciodată codul PIN.
Ce este interesant la plățile online este că unele bănci, pentru a spori siguranța tranzacției, oferă clienților posibilitatea de a-și înrola cardul în sistemul 3D Secure, prin care clientului, pe lângă datele cardului, i se cere să introducă o parolă unică și confidențială. Prin urmare, în cazul în care datele de pe card ar fi furate, nu se vor putea realiza plăți online dacă parola nu este cunoscută.
Transferul bancar online se referă la transferul de bani realizat prin intermediul serviciului de internet banking. Acesta, deși presupune accesul la o conexiune de internet, nu utilizează cardul și interfața magazinelor online, clienții utilizând o aplicație specială conferită de bancă. Această aplicație permite transferul banilor între conturi bancare, dar și constituire de depozite sau schimburi valutare. Prin această aplicație se pot plăti facturi sau se pot trimite bani către alte persoane cu condiția să se cunoască numele complet al beneficiarului și contul IBAN al acestuia.
Procedura prin care pot fi recuperati banii
În cazul în care efectuați o plată către un cont greșit și doriți să vă recuperați banii, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să contactați banca și să explicați situația neplăcută în care vă aflați. Banca dumneavoastră poate astfel să contacteze banca beneficiarului care le va cere clienților să transfere banii înapoi. Beneficiarul plății nedatorate este obligat să ramburseze banii primiți printr-un transfer incorect, însă în cazul în care nu face acest lucru, sumele pot fi executate cu ajutorul unui avocat.
Ce facem daca banii nu ne sunt inapoiati?
În situația în care banca beneficiarului plății nedatorate nu îl poate obliga pe acesta la restituirea sumei primite, iar banii nu sunt înapoiați, putem apela la un avocat pentru a ne ajuta să ne recuperăm plata făcută către contul greșit. Fapta celui care primește banii trimiși din eroare ar putea fi încadrată la art. 243 din Codul penal care stipulează faptul că „(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține”.
Masuri de precautie in cadrul platilor si transferurilor
În cazul în care doriți să efectuați plăți online sau să realizați transferuri bancare, trebuie să fiți precauți înainte și să citiți cu atenție datele beneficiarului căruia doriți să-i transferați o sumă de bani, pentru a nu ajunge în situația de a apela la un avocat pentru a vă recupera banii.