Cetateanul Turmentat sau Eu cu cine votez

În preajma alegerilor, observ că mă mănâncă pixul să scriu câte ceva și nu despre orice ci despre politica din urbea mea dragă sau cum ar spune cârcotașii, ”despre politica de Bahlui”.

Aș vrea să reamintesc, în primul rând, că m-am născut, am trăit și trăiesc în Iași, sunt înregimentată politic, membră a Partidului Mișcarea Populară de la înființarea acestuia. Sigur că vă întrebați de ce în acest Partid și de ce de atât timp. Am vrut să fiu într-un partid pentru a fi cât mai aproape de mediul politic și de ce de atât de mult timp, pentru că, probabil, îmi plac relațiile de lungă durată. Pe listele electorale am candidat o singură dată, când după primul articol și ultimul apărut în ziar despre mine, articol care citindu-l acum nu îmi mai pare atât de crunt dar care atunci mi s-a părut catastrofal, mi-a pierit elanul  candidaturii. Nu pot să nu cred în continuare că ”dacă aș fi eu primar/consilier/etc” oamenii vor avea un trai mai bun. Să fim serioși, cine nu crede la fel despre el? În schimb, să nu uităm că din tribune meciul se vede altfel decât din teren și că la politică și fotbal se pricepe toată lumea. 

Acestea fiind zise, suntem în prag de alegeri și să revenim la tema principală și anume cea a cetățeanului turmentat. În primul rând, nu pot omite o opinie legată de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, comasare care se va vedea atât în rezultatul votului la Europarlamentare cât și la viitoarea guvernare locală.

La fostele alegeri europarlamentare, PSD-ul era în cădere liberă de imagine, dacă anterior anului 2019 au avut 16 mandate, în 2019 au câștigat 9 mandate, în timp ce USR-ul era în creștere, pentru prima dată a candidat la aceste alegeri și au obținut 8 mandate, PNL-ul a făcut o figură frumoasă cu Rareș Bogdan, obținând 10 mandate. Tot în 2019 au mai obținut câte două mandate UDMR-ul, Pro România și Partidul Mișcarea Populară. O ultimă mențiune aici, UDMR-ul a avut două mandate de europarlamentar și anterior anului 2019.

Am făcut această paranteză deoarece doar așa putem analiza motivul comasării alegerilor și a alianței pentru alegerile europarlamentare PSD-PNL. La acest moment, PSD-ul este în creștere vizibilă, PNL-ul  și USR-ul sunt în scădere față de alegerile anterioare, UDMR-ul este constant, Pro România este cam pe ultima sută de metri iar PMP-ul a ieșit răvășit după procesele avute cu președintele numit dar neales (pe principiul ”dacă voi nu mă alegeți, eu vă vreau”).

Revenind la alegerile locale și veți înțelege de ce încă bat câmpii, am observat în decursul anilor că aici se duc adevăratele bătălii și orgolii. Sunt singurele alegeri la care electoratul este la propriu scos la vot de către Primar. Daca familia este celula de bază a societății, alegerile locale reprezintă celula de bază a votului. ”Scos la vot” sună un pic incorect politic, dar dacă nu vă place, putem spune că, datorită interesului personal al candidatului local de a câștiga precum și a aproprierii efective de electorat, acesta din urmă este mobilizat să iasă la vot. La alegerile parlamentare interesul Primarilor subzistă dar este vizibil mai scăzut. Spun acest lucru deoarece dacă primarul este în partidul care formează guvernul, acestuia îi cresc șansele de a obține fonduri pentru comună/oraș/municipiu.

Alegerile poate că au fost comasate și ca să scadă cheltuielile publice, deși sincer este tot mai evident că nimeni nu dorește să le scadă, dar, în realitate, au fost comasate ca partidele care au cei mai mulți primari să își crească șansele de a avea cât mai mulți europarlamentari. Probabil și aici sunt bani frumoși pentru viața partidelor. În concluzie, alegerile s-au comasat pentru a crește numărul de mandate ale partidelor de guvernământ. Vom avea astfel, mai multe mandate PNL, PSD, UDMR-ul probabil își va menține cele două mandate iar Alianța USR-PMP-Forța Dreptei, va obține mandate dar nu cred că la fel ca la alegerile anterioare. 

În acest scrutin electoral, avem un nou partid care va avea mandate de europarlamentari și nu numai, probabil cele mai multe după alianța PSD-PNL. Voi puteți să mă faceți auristă sau rusistă, nici nu contează, opinia mea nu se bazează pe o afinitate politică/etnică ci pe faptul că AUR a fost un partid care și-a făcut, în ultimii patru ani, permanent campanie. Dacă la alegerile locale anterioare a avut un scor mic dar nu de neglijat, scor pe care nu l-a băgat nimeni în seamă, la fostele alegeri parlamentare, eroul cu autocar, cu ponturi de corupție în fiecare județ și cu un megafon nu numai că ”a câștigat” inimile românilor ci a luat și un scor ”neașteptat” de bun. El a continuat construirea unei imagini frumoase de băiat cuminte, naționalist (să nu uităm semnificația nunții, semnificația botezului și a nașterii la poporul român - căutați ce a făcut în ultimii patru ani și veți înțelege ce spun), motiv pentru care cred că acesta este unul din argumentele pentru care va avea un scor bun la alegerile europarlamentare. Al doilea argument îl voi dezvălui mai târziu, deci mai aveți răbdare! 

Deja articolul este prea lung, dar aveți răbdare până la final, ca să știți cu cine votați! Expunerea de până acum reprezintă o analiză a mizei alegerilor. Această parte o închei aici nu înainte de a reaminti faptul că sloganurile electorale fac parte din categoria ”pâine și circ”,  micii au fost interziși în campanie, dar bine că 1 mai a fost în precampanie! Am observat, de asemenea, un discurs electoral foarte agresiv, un discurs Anti-PSD, așa e de ceva timp, nimic nou sub soare.

Revenind la Iași, mai exact la alegerile de la municipiu, dar constatarea se poate extinde și la județ și la celelalte orașe și comune, voi face în primul rând un comentariu care poate fi considerat ca fiind răutăcios, dar vă spun eu că este real și ușor de verificat. Dacă vă uitați la candidații la funcția de Primar, observ că, cu o singură excepție, ceilalți au călătorit pe la mai multe partide. Cu alte cuvinte, nimeni nu e inocent în politică sau singura relație de lungă durată care îi place e cea cu funcția publică pe care o poate avea. 

Campion, cred, la traseism politic, este candidatul AUR la funcția de Primar. Om cu state vechi la partide,  a început activitatea politică la PSD, a trecut apoi la UNPR, PC, PP-DD, a revenit la PSD ca acum să îl găsim candidat AUR.  Din 2008 a fost deputat de Iași, iar la acet moment este europarlamentar.  Având în vedere membrii actuali ai partidului, cred că la nivelul județului Iași, AUR-ul este un PSD, mai mic, în oglindă. Sau poate doar că PSD-ul este o pepinieră de politicieni. 

Cu șanse mari, această concluzie fiind trasă urmare a mai multor motive, dar în primul rând a modalității în care s-a votat de fiecare dată la Iași (a se reține că atât Nechita cât și Chirica prima dată au fost viceprimari și primari interimari, dacă nu mă credeți, apelați google), este Primarul actual în funcție. Acesta a fost dat afară din PSD și a fost primit de PNL, este controlat prin dosarele penale pe care le are. Tot la argumente legate de șansele acestuia, să nu uităm că orașul arată destul de îngrijit, curat, și are un aer boem. Stați nu săriți, traficul intens nu se datorează neapărat  Primarului orașului ci poate mai mult felului haotic în care s-a construit în Iași și în zonele limitrofe Iași-ului, precum și lipsei unor școli cu învățământ de calitate în zona metropolitană. Nu în ultimul rând, la capitolul învățământ sunt multe de spus, chiar eu picând în mreaja școlilor bune ale Iași-ului, în detrimentul unor ore bune pierdute în trafic. Corupția, cu care firește că nu sunt de acord dar care nu va fi eradicată prin plimbatul cu cătușe, trei dosare și patru emisiuni, nu a inventat-o nici alesul local și nici un partid românesc anume, este și la Bruxelles și la Washington doar că acolo uneori se numește lobby. Și, da, orașului îi lipsește o rețea de transport alternativ, o șosea de centură, parcări mari și accesibile precum și o legătură terestră modernă cu restul țării. Dacă s-ar identifica soluții concrete în aceste direcții, Primarul/Președintele de CJ care le va pune în practică își asigură ”un loc pe viață” în această funcție. 

Un alt candidat cu șanse mari este Marius Bodea, plecat din PNL și ajuns în USR. Cred că ar fi avut șanse mai mari la funcția de primar la alegerile anterioare doar că atunci a candidat la CJ. Cred că scorul bun de atunci de la CJ al USR a fost datorat popularității lui Marius Bodea. Acum va avea șanse la funcție doar dacă electoratul USR-PMP-Forța Dreptei se va mobiliza. Vom vedea dacă la alegeri 2 + 7 = 9.

Am păstrat spre final candidatul PDS deoarece despre el am aflat doar că a fost la organizația de tineret a PSD, cu alte cuvinte, este crescut de PSD, ceea ce confirmă încă odată calitatea de pepiniera de politicieni a PDS. Voi urmări traseul lui politic, dar nu cred că va avea un scor bun. Poate că această candidatură are legătură și cu alianța națională PSD-PNL.

Mai sunt câteva nume sonore la funcția de primar (în total 9 candidați) dar vă las pe voi să aveți curiozitatea de a-i căuta singuri. Întreaga analiză a avut la bază observația proprie și memoria colectivă google.

Aceeași analiză se poate face și pe consilierii locali/județeni, dacă aveți curiozitatea. 

În concluzie, sub denumiri diferite, în realitate, avem același Partid Unic, că doar ”așchia nu sare departe de trunchi” și fără supărare, cred că, nouă românilor, votanților, cetățenilor turmentați, asta ne place să votăm cu aceleași personaje care până la urmă formează partidul unic! Cu alte cuvinte, cred că nu prea ne interesează cine ne administrează urbea, că dacă ne-ar interesa cu adevărat, am fi mult mai atenți la candidați, la activitatea lor și am ieși la vot. Nu neg faptul că știu la nivel de județ primari care chiar au făcut treabă și, așa cum am spus, nici orașul Iași nu arată rău.

Nu în ultimul rând, pare că cine ajunge odată într-o funcție publică, odată ce gustă din ”borcanul cu miere”, nu mai lasă borcanul din mână și caută modalități/trasee care să îi asigure o lingură mai mare sau mai mică de miere. De aici și mersul din partid în partid. 

În altă ordine de idei, la ultimele alegeri parlamentare, s-a prezentat la vot un procent de 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot, cu alte cuvinte, o populație de 10% a decis pentru restul de 90%. Așa că, nu vă mirați de ce ies anumite partide/anumiți politicieni.

În rest, să auzim de bine și haideți la vot!