Procesul de Infiintare a unui SRL

Introducere

Firma este modul de organizare legală care îți permite să desfășori activități economice și să plătești impozite și contribuții către bugetul de stat și bugetul de asigurări sociale. Practic, este instrumentul pe care un antreprenor îl are la îndemână în relația cu partenerii de afaceri și în relația cu clienții.

Există mai multe tipuri de firme pentru care se poate opta în funcție de tipul de afacere abordat și de modul în care aceasta se desfășoară. Se poate alege înființarea unui PFA (persoană fizică autorizată), a unei II (întreprindere individuală), a unei IF (întreprindere familială), a unui SRL (societate cu răspundere limitată), a unui SRL-D (societate cu răspundere limitată administrată de un debutant), a unei SA (societate pe acțiuni), sau a ONG-urilor (organizații non-profit). Pentru mai multe detalii despre tipurile de firme, vizitați articolul legat de acest subiect de pe blogul nostru.

Cel mai populare firme sunt PFA-urile și SRL-urile, deoarece oferă cea mai mare flexibilitate și pot fi înființate de absolut oricine. 

 

Procesul de Infiintare a unui SRL

Pașii necesari pentru a înființa o firmă sunt următorii: rezervarea denumirii firmei, stabilirea sediului social al firmei, redactarea actului constitutiv al firmei, depunerea capitalului social și înmatricularea la ONRC.

Primul pas în procesul de înființare a unui SRL este alegerea și rezervarea unei denumiri pentru societate. Pentru asta se va completa o cerere de verificare și/sau rezervare firmă, care se găsește pe site-ul ONRC. Formularul trebuie completat cu trei variante de denumire pentru viitoarea firmă, în ordinea preferințelor. Acestea vor fi verificate de către specialiștii ONRC, iar apoi se va comunica disponibilitatea lor.

Următorul pas pentru înființarea unui SRL îl reprezintă stabilirea unui sediu social pentru firmă. Viitoarea companie trebuie să aibă o locație pentru desfășurarea activității, o clădire sau un apartament, pentru care poate fi dovedit dreptul de folosință asupra imobilului, prin acte de proprietate sau contract de închiriere.

Cel mai important document la înființarea unui SRL îl reprezintă actul constitutiv. Acesta este unul dintre actele necesare pentru deschiderea SRL-ului și trebuie să cuprindă datele de identificare ale asociaților și rolul lor în companie, precum și informații referitoare la sediul social. Pe lângă acestea, trebuie menționate: numele firmei, date despre capitalul social, partea fiecărui asociat la beneficii și pierderi în cadrul firmei și aportul fiecărui asociat. De asemenea, actul constitutiv trebuie să cuprindă semnăturile asociaților, în original. Actul constitutiv va include și obiectele de activitate ale firmei, atât cele principale, cât și cele secundare.

O etapă esențială pentru înființarea SRL-ului o reprezintă și deschiderea contului bancar pentru depunerea capitalului social al firmei. Pentru asta, asociații vor depune la o unitate bancară, contribuțiile fiecăruia în parte, dar vor prezenta și actul constitutiv, documentele de identitate și dovada rezervării numelui. Extrasul de cont care dovedește depunerea capitalului social va fi atașat dosarului de înmatriculare.

Ultimul pas pentru înființarea unui SRL îl reprezintă depunerea dosarului cu acte la Oficiul Registrului Comerțului, în zona în care se află sediul social al firmei. În trei zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți.

 

Concluzie

În concluzie, procedura de înființare a unui SRL reprezintă un proces de scurtă durată. În doar câteva zile, dacă totul este bine pus la punct, se pot obține documentele necesare pentru demararea activității economice. Cu toate acestea, procesul de înființare a unui SRL poate deveni foarte rapid unul complicat și stresant. Pentru a salva timp și a facilita procesul, este recomandat să apelați la un specialist.