In ultima vreme, am intalnit de dese ori situatia in care un sofer atinge usor in trafic fie un pieton, fie un biciclist si cel vatamat refuza orice fel de ajutor din partea conducatorului auto, afirmand ca este bine si ca nu are nevoie de vreun ajutor extern. In urma evenimentului si a discutiei avute, soferul apreciaza ca poate parasi locul evenimentului si cain fapt nu s-a intamplat nimic, convins de reactia pozitiva a celui ranit. Ulterior partea vatamata decide sa se prezinte la spital. Ajuns acolo declara ca doreste investigatii suplimentare motivat de faptul ca a avut un eveniment rutier nefericit. In aceasta situatie, Spitalul anunta organele de politie.
Desi bine intentionat, se declanseaza calvarul soferului. Politia il identifica si il anunta ca este cercetat privire la infractiunea de Parasire a locului accidentului.
Specificul acestei infractiuni este acela ca, actiunea penala nu este influentata de existenta unei plangeri prealabile a persoanei vatamate. In astfel de cazuri, actiunea penala se pune in miscare din oficiu si chiar daca victima a cazut de comun acord cu conducatorul auto, fapta ramane. Sigur ca impacarea partilor va fi importanta la individualizarea aplicarii pedepsei. Insa, pe perioada urmaririi penale inculpatului i se retine permisul, figurand fara dreptul de a conduce. Am observat ca multi conducatori auto se simt nedreptatiti atunci cand vine vorba de suspendarea permisului, insa procedura este una complet legala si greu contestabila. Un alt aspect nefericit este acela ca urmarirea penala se poate desfasura pe o perioada chiar mai mare de un an, iar in cazul condamnarii la pedeapsa cu inchisoarea. chiar cu suspendare, se anuleaza permisul de conducere si se stabileste o perioada in care conducatorul auto nu poate aplica pentru redobandire.
Intrebarea la care doresc sa raspund este: ce este cel mai bine sa faci daca te afli intr-o situatie de acest fel?
In aceste conditii, recomandat ar fi, ca indiferent de lipsa ranilor sau de gravitatea loviturilor victimei sa se sune la 112 si sa se asteapte venirea echipajelor si constatarea accidentului. De asemenea, este bine sa apelezi si la un avocat chiar in momentele imediat urmatoare producerii accidentului.
Sigur ca legea prevede si unele exceptii in care se poate parasi locul accidentului, enumar doar cele mai comune, respectiv, situatia in care se produc doar daune materiale, in care conducatorul vehiculului transporta persoanele ranite la spital si situatia in care victima paraseste locul accidentului dar conducatorul auto anunta evenimentul la prima sectie de politie.
Fata de imprejurarile expuse, este bine sa actionati in cunostinta de cauza. Va doresc drumuri bune si fara evenimente rutiere! Amintesc si faptul asupra caruia insist de fiecare data, contactati un avocat de fiecare data in care sunt elemente de natura juridica si nu sunteti sigur de ceea ce trebuie sa faceti!