Noutati & Evenimente

Noutatile si evenimentele pe care le consideram importante.

Cum poți începe?

În primul rând trebuie să știi că orice activitate comercială în România se desfășoară într-un cadru organizat. Pentru asta ai nevoie să cunoști ce tip de firmă este cea mai potrivită pentru tine.

Ai putea opta pentru:

- persoană fizică autorizată sau PFA;
- întreprindere individuală sau II;
- societatea cu răspundere limitată (SRL) si societatea cu răspundere limitată debutant (SRL-D);
- societatea pe acțiuni sau SA.


În funcție de tipul de firmă ales, documentele vor varia, însă o parte dintre ele ramân standard. Astfel mai jos, vă voi prezenta documentele necesare la înființarea unei firme.

-Rezervarea denumirii firmei
-Act constitutiv (întocmit de un de avocat);
-Cazierul fiscal al fiecăruia dintre asociați și/sau administratori- se eliberează în cadrul procedurii de înființare în cadrul Oficiului Registrului Comerțului;
-Contractul de sediu social, de închiriere sau subînchiriere, de asociere in participațiune, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, de uz, uzufruct;
-Acordul asociației de proprietari sau locatari, în cazul în care acesta se impune;
-Acordul vecinilor - în cazul în care acesta se impune;
-Copie Carte de Identitate ( C.I.) sau Pașaport ale asociaților și/sau administratorilor;
-Specimen de semnatură al administratorului/administratorilor firmei;
-Declarații pe propria răspundere ale asociatului/asociaților sau administratorului/administratorilor că pot îndeplini calitatea respectivă, obligatoriu autentificate;
-Împuternicire avocațială;
-Dovada depunerii capitalului social (recipisa sau extras de cont din ziua respectivă) la o bancă aleasă de către asociații firmei.

Dacă crezi că te descuci singur, cu actele la tine,  poți să te prezinți la Registrul Comerțului din localitatea în care firma va avea sediul social.
Dacă ai neclarități, nedumeriri pe care dorești să le elucidezi înainte de începerea activității, este bine să te adresezi unui specialist.
Lucrând cu multe firme, pot spune că, deși pare o operațiune destul de simplă, în viața societății pot apărea multe necunoscute, unele dintre acestea putând fi evitate încă de la înființare. Și oricum, un antreprenor de succes, lucrează numai cu specialiști și nu lasă nimic la voia întâmplării.

Ana Maria RATA & Alexandra RATA