Studii de caz

Prezentari despre cazuri reale rezolvate de echipa de avocati.

Destrămarea relațiilor de cuplu conduce, de multe ori, la divorț, iar ulterior, la împărțirea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.

Printre bunurile comune care alcătuiesc masa partajabilă, uneori, se regăsesc și animalele de companie pe care cuplul le-a achiziționat sau dobândit în timpul relației.

Și cum valoarea unor animale de companie nu se rezumă doar la partea emoțională, ci, de multe ori, acestea au și o valoare pecuniară, în funcție de rasa acestora, este bine să fii informat în legătură cu ce variante ai.

Astfel, dacă nu te înțelegi cu fostul partener asupra acestui aspect, află că poți solicita instanței fie să îți atribuie ție animalul și să te oblige să plătești o sultă în cotă proporțională, fie invers.

Aceste situații chiar se regăsesc în jurisprudența națională și te invit să descoperi asta în soluția pronunțată de Judecătoria Constanța într-un dosar de partaj bunuri comune, pe care o voi atașa în continuare, cu titlu de exemplu:

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

 

Admite în parte cererea formulata de reclamanta ######## ####### ######, cu domiciliul ales in Constanţa, nr #, ## # #, ## #, ### ##, jud Constanţa, în contradictoriu cu pârâtul ### ######### #######, cu domiciliul in Constanţa , b–dul #####, nr ###, ## ####, ## #, ## #, ### ##, jud Constanţa.

Admite în parte cererea reconvențională formulată de pârâtul – reconvenient ### ######### #######, cu domiciliul in Constanţa, b–dul #####, nr ###, ## ####, ## #, ## #, ### ##, jud Constanţa în contradictoriu cu reclamanta – pârâta ######## ####### ######, cu domiciliul ales in Constanţa, nr #, ## # #, ## #, ### ##, jud Constanţa.

Ia act de renunțarea reclamantei la cererea privind restituirea bunurilor proprii ca fiind rămasă fără obiect.

Reține că părțile au achiziționat împreuna și în cote egale de 50 % fiecare, următoarele bunuri: un calculator PC , un câine rasa Terrier Yorkshire și un autoturism marca ###### Primera de culoare gri cu nr de înmatriculare ## ######.

Dispune împărțirea bunurilor și atribuie către pârâtul – reconvenient calculatorul PC în valoare de 1000 lei, câinele rasa Terrier Yorkshire în valoare de 2000 lei și autoturismul marca ###### Primera cu nr de înmatriculare ## ## ###  în valoare de 1000 euro,  echivalent ân lei .

Obliga pârâtul -  reconvenient către reclamanta – pârâtă la plata cu titlu de sulta a sumei de 3740 lei .

Obliga pârâtul – reconvenient catre reclamanta – pârâtă la plata sumei de 1854,65 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, după compensare .