Drepturi si responsabilitati in caz de divort

Divortul este un subiect sensibil si complex, care poate avea un impact major asupra vietii persoanelor implicate. Divortul apare in momentul in care partenerii de viata, casatoriti, nu se mai inteleg si aleg sa nu mai aiba o viata impreuna, cu alte cuvinte, divortul poate avea loc doar intre persoane casatorite.

Unul dintre cele mai importante lucruri de retinut despre divort este că trebuie sa fie o decizie bine gandita și nu una pe care sa o luati in graba sau dintr-un impuls. Daca sunteti intr-o relatie care nu mai functioneaza, și luati in considerare divortul, cel mai bine ar fi sa discutati cu partenerul dumneavoastra și sa va asigurati ca amandoi intelegeti impactul pe care aceasta decizie il poate avea asupra vietii dumneavoastra și a celor dragi. Divortul este mai complex in momentul in care exista si copii minori, caz in care indiferent daca desfacerea casatoriei va avea loc pe cale amiabila sau prin instanta, in primul rand se vor reglementa aspectele legate de domiciliul acestora, pensia de intretinere si autoritate parinteasca.

Ceea ce am dorit sa subliniez este ca divortul presupune desfacerea unei casatorii, aspecte juridice care pot fi transate pe cale amiabila sau, in caz de neintelegeri, prin instanta de judecata. In toate situatiile  exista, cu siguranta, elemente juridice pe care nu le cunoasteti motiv pentru care  este bine sa apelati la un consultant inainte de a lua aceasta decizie.

Asa cum spuneam, in functie de circumstante, poate fi necesar sa angajati un avocat pentru instanta de judecata, de aceea, este important sa va informati in prealabil despre drepturile și responsabilitatile dumneavoastra.

De cele mai multe ori, divortul poate fi o experienta emotionala stresanta. Este important sa aveti sprijinul prietenilor și al familiei dumneavoastra, sa va ingrijiti de sanatatea dumneavoastra mentala și fizica și sa gasiti modalitati sa faceti fata stresului și anxietatii care pot insoti divortul.

In cazul in care mai aveti nelamuriri, nu ezitati sa ne contactati.