Trei mituri despre avocați

  1. Am pierdut, deci m-a trădat avocatul

Un mit total greșit! Acesta este unul dintre cele mai comune mituri despre avocați. Deși există ocazional avocați care pot fi implicați în practici necinstite, majoritatea avocaților sunt profesioniști onești și dedicați care urmăresc interesele clienților lor într-un mod etic și legal. Un avocat își câștigă existența din consultanța și acțiunile pe care le are pe rol, deci din interacțiunea cu clienții. Dacă și-ar trăda un client este posibil să nu mai vină alți clienți la el sau să fie exclus din profesie. Deci, dacă ne gândim doar la aceste două aspecte, ce sumă de bani ar trebui să dea adversarul, ca avocatul, odată exclus din profesie, să aibă după excludere, un nivel de trai decent până la sfârșitul vieții?

 Avocatul, cel puțin în cauzele civile, este cel care ia povestea ta de viață plină de emoții, sentimente și resentimente și, cu argumente logice, raționale și juridice o prezintă instanței de judecată, cu alte cuvinte, povestea ta este pusă pe un tipar legal. Sunt și situații în care avocatul află amănunte ”importante” din studiul cererilor depuse de cealaltă parte și nu de la client. Sigur că orice persoană dorește să își optimizeze câștigul din orice situație deci dacă am aplica acest lucru în justiție, se presupune că cel care apelează la un avocat trebuie neapărat să câștige. În concluzie, dacă ai pierdut, nu te-a trădat avocatul ci doar, raportat la legile în vigoare, asta este soluția pe care o vede judecătorul. Dacă nu ești mulțumit poți exercita o cale de atac. Pentru a se preîntâmpina situațiile subiective, sistemul juridic din România prevede o cale ordinară de atac, respectiv, apelul și câteva căi extraordinare. Prin urmare, dacă ești nemulțumit de soluția primită și crezi că ai fost trădat, poți exercita calea de atac singur sau apelând la un alt avocat.

  1. Avocații au timp disponibil non-stop

Avocații au programul de lucru structurat în funcție de sarcinile și nevoile clienților lor, dar nu pot fi disponibili 24/7. Ei au întâlniri, termene limită și alte activități profesionale care necesită atenție și timp. Avocații au, de asemenea, nevoie de timp pentru a se odihni și a-și menține echilibrul între viața profesională și cea personală. Acest lucru este esențial pentru a-și menține sănătatea mentală și a-ți oferi cea mai bună performanță în exercitarea profesiei lor. Desigur, în cazurile urgente, avocații pot acorda prioritate acestor cazuri și pot fi disponibili în afara programului normal de lucru. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că vor fi disponibili non-stop și sunt excepții de la regulă. Astfel, dacă te-ai certat cu soțul, poți aștepta o zi și nu trebuie să suni imediat un avocat sau să soliciți instant opinii pe rețelele de socializare. Nu de alta, dar uneori, ”noaptea e un sfetnic bun!” De asemenea, la o petrecere vor și ei să se relaxeze, sigur nu au venit acolo să asculte problemele juridice ale celorlalți.

  1. Avocatul nu mă înțelege

Ați perfectă dreptate, avocatul nu este psiholog, rolul principal al unui avocat este să vă reprezinte și să vă ofere asistență juridică într-un caz. Avocații au pregătire și experiență în domeniul dreptului și sunt specializați în interpretarea legilor și aplicarea acestora. Un avocat cu experiență, va asculta cu empatie problema dvs, va pune întrebări clarificatoare, la care veți dori sau nu să răspundeți, va putea să vă ofere și anumite sugestii pentru a avea o viață mai ușoară dar nu dispune, din punct de vedere profesional, de instrumente specifice altor profesii. Trebuie menționat faptul că partea de ascultare are drept scop, înțelegerea situației cu expuse de dvs. din punct de vedere juridic. Dacă vă confruntați cu probleme emoționale în legătură cu cazul dvs., poate fi util să căutați sprijinul unui profesionist, precum un psiholog sau un terapeut. Aceștia pot oferi suport adecvat pentru a vă ajuta să gestionați aceste aspecte pe parcursul procesului civil sau penal.

Închei aici cu mențiunea că nu am vrut să critic pe nimeni, am simțit nevoia unui astfel de demers cu scopul de a crea o imagine corectă asupra activității avocaților. Este important să ne amintim că avocatul este și el om, că fiecare om, deci și fiecare avocat, este unic și că miturile despre avocați nu se aplică întotdeauna în toate cazurile.