Ai luat o amenda in timp ce erai in alta localitate? Unde depui plangerea impotriva procesului verbal?

 

Nici bine nu s-a publicat în Monitorul Oficial al României, că ne-am gândit să vă prezentăm o modificare legislativă ce va avea impact asupra multora dintre voi.

Astfel, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în forma anterioară, obliga contravenientul să depună plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Cu alte cuvinte, daca erai sanctionat in Bucuresti si tu locuiai in Iasi, procesul avea loc la Bucuresti.

  • În forma modificată și publicată recent, 118 prevede o competență alternativă a instanțelor, în sensul că, cel ce dorește să conteste un proces-verbal va putea depune plângerea ori la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
  • Această modificare este una binevenită, întrucât va înlesni situația celor care au fost sancționați într-un alt județ decât cel de domiciliu, oferindu-le oportunitatea de a se judeca în orașul unde au domiciliul sau sediul. Ca sa mergem tot pe exemplul nostru, acum te vei putea judeca si la Iasi.

Drumuri bune si atentie la condus!