Ghidul tau in incheierea contractelor comerciale

Încheierea și negocierea contractelor comerciale

Când auzim noțiunea de ”contract”, de cele mai  multe ori ne gândim la el ca la o chestiune dificilă și care ne dă multe bătăi de cap. În realitate lucrurile sunt mult mai simple dar ca de fiecare dată, ne rămân în atenție aspectele care s-au întâmplat mai greu. Ne rămâne senzația de la momentul la care am stat la coadă la distribuitorul de energie electrică și după câteva ore, când am ajuns la ghișeu, ne-a refuzat primirea actelor deoarece nu aveam un anume document, ceea ce presupune că va trebui să mai stau odată la coadă, poate voi nimeri un alt funcționar care solicită și alte acte și cu siguranță voi mai reveni cel puțin odată ca să ridic contractul. Slavă Domnului că aceste evenimente s-au întâmplat de mult, acum se poate încheia acest contract și online, ceea ce, cu mici excepții, când ba nu funcționează sistemul, ba codul de securitate e prea complicat, va duce la încheierea facilă a unui contract cu furnizorul de servicii publice.

Trecând la subiect, în primul rând doresc să vă spun că noțiunea de contract comercial nu mai există acum definită în legislație. Anterior intrării în vigoare a Noului Cod Civil, exista un Cod Comercial, iar contractele încheiate între societățile comerciale purtau denumirea generică de contract comercial. Am putea spune că acel tip de contract se regăsește acum definit în legislație ca fiind contractul încheiat între profesioniști sau între un profesionist și un neprofesionist. 

Noțiunea de “profesionişti” este introdusă prin Noul Cod Civil și  are o definiție mai largă de cuprindere decât cea de comerciant. Profesionist conform codului este cel care exploatează o întreprindere. Noţiunea de ”profesionist” include  categoria de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum şi orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale. Noul Cod civil include şi reglementează contractele  comerciale, inclusiv a celor care îi privesc pe comercianți. Noțiunea de contract comercial este înlocuită cu cea de contract civil.

Contractul comercial denumit acum simplu contract este un acord de voințe între părțile participante la un raport comercial, acord prin care se creează, se modifică sau se stinge un raport juridic comercial.

 

Ce trebuie să conțină un contract?

În primul rând, vreau să vă spun că nu există, din fericire sau nefericire, un model standard al contractului. Astfel, tot ce este scris într-un contract se pot stabili ce clauze doresc părțile, în limitele legii, ale ordinii publice și a bunelor moravuri. Cu alte cuvinte, în condițiile anterior amintite, părțile au libertatea de negociere. 

În ceea ce privește părțile, acestea trebuie să își exprime consimțământul în mod valabil și să aibă capacitatea legală de a încheia contractul.

De asemenea, orice contract se încheie și se execută pe principiul bunei credințe.

Sigur că orice contract trebuie să aibă o cauză serioasă, să aibă un preț real, determinat sau determinabil, acest preț să nu fie derizoriu (adică prea mic în raport cu valoarea reală a tranzacției). O excepție în acest sens, un contract fără preț, valabil și legal,  este contractul de donație. Având în vedere faptul că acesta reprezintă o excepție, legea impune și o anumită formă la încheierea lui, și anume forma autentică. 

Cu alte cuvinte, în contract, pe lângă unele aspecte obligatorii, cum ar fi părțile, obiectul, prețul, celelalte aspecte legate de obligații și drepturi, pot fi negociate. De regulă, contractul se încheie în formă scrisă, mai ales un contract între profesioniști. În lipsa unui contract, factura ține loc de contract iar în caz de neînțelegeri se vor aplica normele legale incidente. 

 

Cele mai frecvente greșeli la încheierea contractelor

Nu în ultimul rând, ar trebui să țineți minte că orice act încheiat are putere de lege între părțile semnatare, am făcut această precizare pentru că, de multe ori vin la mine clienți care îmi spun că nu au citit ce au semnat iar clauzele la care s-au obligat sunt împovărătoare sau nu au un echivalent în ceea ce primesc de la cealaltă parte sau că una au vorbit și alta au semnat, că ei nu au citit cu atenție ce au semnat. 

În concluzie, cea mai mare greșeală este ca într-o situație mai complexă să nu încheiați un contract sau să semnați un contract fără să îl citiți. 

Prin urmare, dacă aveți o situație mai complexă sau urmează să semnați un contract mai important pentru dvs, cel mai bine ar fi să apelați la un specialist.