Modificarea administratorului unui SRL

Introducere

Modificarea administratorul unui SRL poate fi realizată doar prin decizia asociaților sau asociatului unic. Această decizie se consemnează într-un act de tip hotărâre generală, respectiv decizie. În acest act se menționează revocarea mandatului pentru vechiul administrator și se numește noul administrator ce are rolul de a reprezenta societatea.

Care sunt condițiile pentru schimbarea administratorului într-un SRL?

Condițiile pentru schimbarea administratorului unui SRL diferă în funcție de numărul de asociați. Astfel, dacă societatea are un asociat unic, va fi suficientă decizia acestuia pentru schimbarea administratorului. În schimb, atunci când există mai mulți asociați, decizia trebuie să fie luată prin votul tuturor asociaților. Prin urmare, dacă nu toți asociații doresc schimbarea administratorului, această schimbare nu se poate realiza, conform art. 192 alin. (2) din Legea nr. 31/1990.

La această regulă există și o excepție: actul constitutiv poate prevedea ca modificările să se facă cu altă majoritate. De exemplu, poate la înființarea societății, asociații au decis ca schimbarea administratorului să se facă cu votul a două treimi din asociați. Astfel, întrunirea celor două treimi va fi suficientă pentru schimbarea administratorului.

Ce trebuie reținut este faptul că doar asociații sunt cei care pot numi sau schimba administratorii în cadrul unei societăți cu răspundere limitată.

 

Care este procedura de schimbare a administratorului?

Procedura de schimbare administratorului unui SRL presupune numirea unui administrator nou, revocarea administratorului existent, și actualizarea actului constitutiv. Toate acestea trebuie menționate apoi în hotărârea adunării generale care se înregistrează la Registrul Comerțului. Dacă nu sunt respectate toate aceste etape, administratorul vechi nu va putea fi schimbat.

Modificarea administratorului unui SRL este considerată o procedură de mențiuni la Registrul Comerțului, o schimbare a organelor de conducere și de control, când de fapt, aceasta este o procedură importantă ce poate avea implicații semnificative asupra activității firmei.

 

Măsuri de precauție la schimbarea administratorului unui SRL

Pentru a evita problemele și pentru a vă asigura că totul este realizat corect, este recomandat să apelați la specialiști în domeniul dreptului societar. Aceștia vă pot oferi consiliere și asistență în toate etapele procesului de schimbare a administratorului, pentru a vă asigura că toate formalitățile sunt respectate și că modificarea este realizată în conformitate cu legislația în vigoare.